Новата E class през 2009

Новото поколение на Е-Клас е разработвано под кодовото обозначение W212 и ще бъде представено на автомобилния салон във Франкфурт през следващата година.

Знае се, че при новият Клас Е ще бъдат опростени някои от
hi-tech системите на борда, като вече е ясно например, че спирачната система SBC (Sensotronic Brake Control) вече няма да се монтира. Ще се запазят обаче функциите за изсушаване на спирачките при дъжд или за селективно прилагане на спирачната сила върху колелата при завой. При AMG версията ще се предлагат и керамични спирачни дискове.

Ще запази габаритите на своя предшественик, но ще заимства стилистиката на CLS купето с четири врати. Предницата ще се отличава със значително по-ъгловати форми. Предните светлини отново ще бъдат двукомпонентни, но няма да наследят елипсовидната форма на старата модификация.

Интериорът ще затвърди тенденцията на Mercedes-Benz за завръщане към изтънчена атмосфера, изчистено оформление и най-високо качество. За вътрешността на автомобила ще бъдат заимствани решения от S- и C-класата.

Година след премиерата на Е-класата във версия седан на пазара ще се появи и модификация комби.

Базовият модел ще получи четирицилиндров бензинов турбоагрегат с максимална мощност от 184 конски сили. Върховото изпълнение AMG ще се задвижва от V8-двигагел с 544 к. с. В новата моделна линия ще се появи и бензиновият V6 с директно впръскване на горивото и дизелов V8, чиято максимална мощност ще достига до 354 конски сили.

През 2010 година моделът ще се появи и версия с хибридно задвижване.

Шпионски снимки на w212